Za inovacije u Evropi 8,1 milijardi evra

Bez autora
Jul 19 2012

Evropska komisija je otvorila pozive 7. okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj (FP7), čime je obezbeđeno ukupno 8,1 milijardi evra za finansiranje istraživačkih projekata širom Evrope. Aktivnosti koje će biti finansirane definisane su u skladu sa prioritetima ključnih politika EU i Inovacionom unijom, jednom od sedam inicijativa strategije Evropa 2020. koja treba da omogući globalnu konkurentnost Evrope. Posebna pažnja je posvećena malim i srednjim preduzećima, za čije učešće u istraživačkim projektima je izdvojeno oko 1,2 milijarde evra - oko 970 miliona u okviru programa “Saradnja”, koji se sastoji iz 10 različitih tematskih oblasti i 250 miliona evra u okviru programa “Kapaciteti” za podsticanje istraživanja u korist malih i srednjih preduzeća. Pravna i fizička lica iz Srbije imaju mogućnost učešća u svim pozivima FP7, za šta su im po pravilu potrebni partneri iz najmanje još dve zemlje učesnice FP7.

Za inovacije u Evropi 8,1 milijardi evraEvropska komisija je otvorila pozive 7. okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj (FP7), čime je obezbeđeno ukupno 8,1 milijardi evra za finansiranje istraživačkih projekata širom Evrope.

Aktivnosti koje će biti finansirane definisane su u skladu sa prioritetima ključnih politika EU i Inovacionom unijom, jednom od sedam inicijativa strategije Evropa 2020. koja treba da omogući globalnu konkurentnost Evrope.

Posebna pažnja je posvećena malim i srednjim preduzećima, za čije učešće u istraživačkim projektima je izdvojeno oko 1,2 milijarde evra - oko 970 miliona u okviru programa “Saradnja”, koji se sastoji iz 10 različitih tematskih oblasti i 250 miliona evra u okviru programa “Kapaciteti” za podsticanje istraživanja u korist malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Pravna i fizička lica iz Srbije imaju mogućnost učešća u svim pozivima FP7, za šta su im po pravilu potrebni partneri iz najmanje još dve zemlje učesnice FP7.

Sredstva okvirnih programa za istraživanje srpskim preduzećima raspoloživa su tek od 2007. godine, pa se dosadašnje učešće domaćih firmi može se smatrati uspešnim. Od 2007. godine kroz FP7 je obezbeđeno 25,3 milijardi evra kojima je podržano više od 19.000 različitih projekata, u kojima je učestvovalo oko 79.000 univerziteta, istraživačkih ogranizacija i preduzeća.

Procenjuje se da će ovogodišnji poziv FP7 mobilisati dodatnih šest milijardi evra javnih i privatnih investicija u istraživanje i u kratkom roku obezbediti novih 210.000 radnih mesta. U toku narednih 15 godina, očekuje se da će ova sredstva doprineti stvaranju dodatnih 75 milijardi evra, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik